Cafenea Cafeneaua Parcului

Sinaia - Str. Octavian Goga (vis a vis Hotel Palace)
0731089673


Vi s-a intamplat sa intrati pentru prima data intr-o incapere si sa aveti subit impresia ca ati mai fost candva acolo? Sa fiti constienti de faptul ca nu ati mai trecut niciodata pragul si totusi sa cunoasteti perfect locul si atmosfera?Cei ce se ocupa de fenomenele paranormale povestesc totfelul de lucruri bizare, o taranca dintr-un sat din Sicilia a ajuns pentru prima data in viata ei la Roma si a fost condusa la un castel, unde urma sa fie angajata pentru curatenie. Ei bine, fata a dovedit ca stia palatul, pana la incaperile cele mai secrete. Straniu, nu? Il locuise oare intr-o viata anterioara?

Toate acestea, ca sa va spun ce mi s-a intamplat pe la inceputul lunii aprilie, in vizita la Sinaia.Intr-o zi m-am intalnit cu pictorul Nicolae Savopol si am intrat sa bem un cappuccino intr-un local numit "Cafeneaua Parcului-Old Nick"ce urma sa se deschida peste cateva zile. Cand am deschis usa, am avut ciudata senzatie ca locul imi este familiar. Am facut cativa pasi, apoi m-am asezat pe una din elegantele canapele. Indata, senzatia s-a transformat in certitudine, desi nu intrasem acolo niciodata in viata mea.

-Ce-a fost inainte aici?

-Faimoasa Cafenea a Parcului.

-De cand si pana cand?

-S-a deschis prin 1902 si s-a inchis dupa cel de-al doilea razboi mondial, mi-a spus proprietarul care pregatea de zor inaugurarea.

Nu aveam cum sa cunosc locul, deoarece prin 1945, mai umblam inca in pantaloni scurti..Si uite asa, o simpla curiozitate s-a transformat in obsesie si n-am mai putut adormi toata noaptea. Zic aproape, pentru ca in zori am dezlegat misterul: era adevarat ca nu pusesem niciodata piciorul in faimoasa cafenea, dar stiam totul despre ea, fiindca-mi spusese istorisita. Se poate oare, veti intreba dumneavoastra, ca o poveste sa egaleze realitatea? Depinde cine povesteste.

In primavera lui 1987, ma aflam la Tel-Aviv, acasa la marele actor N.Stroe, stransi in jurul unei mese cu cozonac, cu oua rosii si...cu amintiri. Era a doua zi de Paste. Dupa ce am servit masa, m-am retras cu gazda pe terasa, de unde se vedea intregul cartier Nave Sharet. Toate "suetele" mele cu Stroe au fost dintotdeauna o adevarata placere, nu ma saturam niciodata sa-l ascult.Dintr-una in alta, a venit vorba de Sinaia.

"Am multe amintiri legate de Sinaia,mi-a zis el, dar pe doua dintre ele nu le voi uita niciodata. Cred ca era prin 1934, a continuat el. Intr-o zi, am fost chemati de urgenta, Vasilache si cu mine, la palatal regal. Ni s-a spus sa ne prezentam a doua zi la Sinaia ca sa jucam in fata regelui"

Cei doi tineri actori au ajuns a doua zi la Sinaia cu noaptea in cap, asa ca, pana la ora dupa-amiezii cand trebuiau sa se prezinte la Peles, au intrat sa bea o cafea cu rom in faimoasa Cafenea a Parcului.

"Am intrat intr-un muzeu, intr-o biserica" a zis Stroe.

Locul si atmosfera l-au impresionat intr-atat, incat i s-au intiparit in minte toate detaliile. La doi pasi de ei, sedeau personalitati ale vietii cultural si politice, pe care nu avusese niciodata ocazia sa le priveasca atat de aproape.Putin inainte de pranz, a intrat marele actor Iancu Brezeanu, sinaian, care se plangea, mai in gluma, mai in serios, ca primaria ii muta statuia dintr-un loc in altul.

La ora trei dupa-amiaza, actorii nostrii au jucat cu mare succes si cu multe emotii in fata voievodului Mihai si a colegilor sai de clasa. Era ziua de aniversare a viitorului rege. Seara, inainte de intoarcerea la Bucuresti, au facut un nou popas la "Cafeneaua Parcului".Acum erau acolo si dramaturgul Mihail Sebastian impreuna cu Ion Iancovescu si cu Cincinat Pavelescu, actorii Toni Bulandra, Storin si Maximilian, pictorul Tonita cu Nicolae Iorga, iar mai tarziu a aparut si Ionel Bratianu insotit de un grup de ministrii si de deputati.La fel ca la "Capsa"de la Bucuresti ce sa mai...?Dupa jumatate de secol, Stroe, cu emotii in glas, a reusit sa-mi descrie locul, oamenii si atmosfera, cu o preazie a detaliilor demna de un pictor.

-Si a doua amintire de la Sinaia? L-am intrebat eu, curmandu-i gandurile.

-A doua e trista.Am sa-ti arat ceva.A intrat in casa si a revenit cu un plic ingalbenit de vreme.Se schimbasera timpurile. Un prim val de urgii se abatusera peste tara.Era in 1940.Inca din luna mai jucam la cazinoul din Sinaia impreuna cu Vasilache, cu Elena Burmaz si cu Trestian.Aveam salariul bun, casa si masa si ne petreceam timpul la Cafeneaua Parculu, unde ne simteam ca acasa. Insa, pe 29 august, am fost chemati la primarie. Venise un ordin, zise Stroe deschizand plicul, semnat de Ion Marin Sadoveanu, director general al teatrelor, in care mi se interzicea urcarea pe scena.Evreul Stroe nu mai avea voie sa joace impreuna cu romanul Vasilache. Dar Vasilache nu s-a gandit mult le-a spus pe loc:"Puteti dumneavoastra sa dati cate ordine vreti, eu nu joc fara Stroe. Va salut!"

-Si ce ai facut atunci?am intrebat eu.

-Ne-am intors la Cafeneaua Parcului razand.Ca de obicei, faceam haz de necaz.

Ce a urmat nu a fost insa deloc de ras... De la acea ultima intalnire cu Stroe pana azi, au mai trecut inca douazeci de ani,dar povestirea lui mi-a ramas atat de vie in minte, incat am recunoscut locul fara sa-l mai fi vazut vreodata.La randul sau, noul proprietar a rascolit amintirile vremii si le-a replasat in realitatea prezentului in mod miraculous. Nu-i usor sa reconstitui parfumul unor lucruri peste care s-a scurs un secol.

Redeschiderea"Cafenelei Parcului-Old Nick" este un autentic act de cultura, realizat cu gust si cu sensibilitate artistic.Aici calcam pe istorie si amintirile, vesele sau triste, ne incalzesc sufletul.

Off!Daca ar mai trai Stroe si Vasilache sa vada...


Facilitati

SALON FUMATORI

SALON NEFUMATORI

PARCARE AUTO

TERASA

SE POT ORGANIZA EVENIMENTE

PETRECERI PRIVATE

TV

INTERNET WIFI


Galerie

Localizare

Localizare Cafenea Cafeneaua Parcului - Sinaia

Date de contact

Persoana contact


Telefon
0731089673

Website: www.oldnickpub.ro

Unitati de cazare in apropriere


Vremea in Sinaia

15° Vremea in Sinaia - Cer senin Cer senin
» prognoza pe termen lung